Müzik sektöründe kabul görmüş önemli DAW yazılımlarından olan Reason 7 geçtiğimiz dönemde satışa çıktı. Yeni sürümde birçok önemli yenilikler ve geliştirmeler bulunuyor. Özellikle audio editing konusunda yapılan geliştirmeler, otomatik audio slicing, quantize ve streching özellikleri ve MIDI Output sayesinde gelen donanım uyumluluğu Reason 7’yi daha kullanışlı hale getiriyor. Dilerseniz internet bağlantınızla sunucu veya torrent üzerinden yazılımı indirip 30 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Kurulum işlemi bittikten sonra “Run in demo mode” seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır.
MIDI OUT DESTEĞİ
Reason 7’de ilk olarak bahsedebileceğimiz yeniliklerden biri MIDI Out desteğidir. Bu özellik sayesinde artık herhangi bir MIDI cihazı ile Reason arasında bağlantı kurmak mümkün hale geliyor. MIDI paremetrelerini ayarlayarak; harici MIDI kontrol cihazı ile otomasyon yazmak; mixer üzerindeki channel strip’leri veya Rack Extension’ları kontrol etmek; herhangi bir harici hardware synthesizer’ı veya drum machine’ni MIDI ile Reason’a bağlayıp kayıt yapmak mümkün hale geliyor. Hardware synthesizer veya drum machine gibi harici enstrumanları bağlamak için yeni External MIDI Instrument Rack’ı kullanılıyor.
GELİŞMİŞ AUDIO EDIT ÖZELLİKLERİ
Söz konusu audio edit olduğu zaman Reason, bu konuda rakiplerine göre zayıf kalıyordu. Reason 7 ile audio edit konusunda da bir takım geliştirmeler yapılmış. Yeni otomatik audio slicing, audio dosyalarınızı otomatik olarak ritme uygun bir şekilde dilimlendiriyor. İlk aşamada otomatik olarak dilimlenen ses klipleri görünmüyor. Region üzerindeki ses klibine çift çıkladığınız zaman, dilimlenen klipler görülebilir hale gelecektir. Dilimlenen ses kliplerini yeni audio quantize özelliği sayesinde ritme uygun bir şekilde bar üzerine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca dilimlenmiş olan ses kliplerine sağ tıklayıp “Bounce Clip to Rex Loop” seçeneğini tıkladığınız zaman, dilimlenmiş olan sesi REX formatında export edebilirsiniz. Bu şekilde kendinize özgü drum sample’lar oluşturabilirsiniz. Yeni streching özelliği ile ses klipleri üzerinde zaman bazlı streching (kaydırma) yapmak da mümkün.
AUDIOMATIC RETRO TRANSFORMER
Bir diğer yenilik ise yeni Audiomatic Retro Transformer efekti. Vintage sound hissini sevenlerin oldukça dikkatini çekebilecek bir efekt. Beraberinde gelen 16 adet preset ile mikslerinizde geçmişe dönük hisler yaratabilirsiniz. Özellikle davullarda oldukça etkili sonuçlar verdiğini söyleyebilirim. Reason 7’ye Rack Extension olarak gelen Audiomatic Retro Transformer, sadece tam sürümde ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Reason 7 Essential için, satın almanız gerekiyor.
DİĞER YENİLİKLER
Reason 7, önceki versiyonlarında olduğu gibi diğer DAW yazılımları ile ReWire olarak çalışabiliyor. Mikserde de yapılan bir takım yenilikler var. Eskisine göre daha geniş bir mikser var ve mikser üzerinde görsel EQ parametreleri yer alıyor. EQ üzerinde yer alan Spectrum Analyzer sayesinde frekans değişikliklerini görsel olarak gerçek zamanlı takip edebilirsiniz. Tüm kanallar multiple output desteğine sahip. Yeni paralel ve bus kanalları sayesinde sinyali çoğaltmak veya gruplamak mümkün hale geliyor. Reason 7’de artık MP3, AAC ve WMA formatındaki ses dosyalarını projeye dahil edebilirsiniz. Ayrıca yeni sürükle-bırak özelliği sayesinde tüm ses dosyalarını basit bir şekilde projeye dahil edebilirsiniz.
Bildiğimiz gibi Reason 6.5 sürümüyle üçüncü parti Rack Extension’lar kullanılmaya başlanmıştı. Reason 7, 90’dan fazla Rack Extention içeriyor. Factory olarak gelen Rack Extention’ların dışında Propellerheads Online Shop aracılığı ile üçüncü parti Rack Extention’ları da satın alabilirsiniz. Ayrıca Reason’da yer alan Factory Sound Bank daha da genişletilmiş ve yeni loop ve sample paketleri eklenmiş.
SONUÇ
Reason 7, getirdiği yeniliklerle rakiplerine bir adım daha yaklaşsada henüz audio edit konusunda Pro Tools ile yarışamaz durumda. MIDI ağırlıklı bir yazılım olan Reason’a MIDI Out desteğinin çok geç kalmış bir özellik olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Genel olarak performans ve iş akışı konusunda yapılan yenilik ve geliştirmeler tatmin edici. Ancak audio edit kısmı biraz daha geliştirilmeli. Fiyat ise rakiplerinin aksine uygun fakat 350-400 $ seviyesinde olması daha uygun olabilirdi.
FİYATI
Yazılımın tam sürümünü Propellerheads Online Store aracılığıya 449 Dolar’a satın alabilirsiniz. Eski sürümlerden yükseltme yapmanın maliyeti ise 129 Dolar. Ayrıca 1 Mart 2013 tarihinden itibaren Reason 6 veya Reason 6.5 satın alan kullanıcılar Reason 7 versiyonuna ücretsiz yükseltme yapabilirler.