MÜZİK HABER

Davul Programlamanın En Basit Yolu: Native Instruments Battery 4

Native Instruments firmasının bilinen davul programlama yazılımı Battery, yeni Komplete serisiyle beraber güncellendi. Uzun zamandır büyük bir güncelleme almayan Battery, bu güncelleme ile beraber büyük bir evrim geçirmiş gibi görünüyor. Kısaca yeni özelliklerden ve yapılan geliştirmeler bahsedelim;

battery4-screen

Battery 4, baştan aşağı yenilenmiş bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Yeni güncelleme ile çok şık ve modern bir görünüm kazanmış. Artık bütün temel özelliklere kolayca ulaşabiliyoruz, herşey elimizin altında ve kullanım basitleşmiş. Üçüncü versiyondaki eski ve dağınık yapı ortadan kalkmış diyebiliriz. Yeni MIDI kontolleri atama özelliği sayesinde MIDI kontrol cihazları üzerinden otomasyon yazmak veya Battery 4’ü MIDI cihazları üzerinden kontrol edebilmek mümkün hale gelmiş.

Yeni sürümde time stretching algoritması geliştirilmiş ve yüksek kaliteli Native Instruments efektleri yazılıma dahil edilmiş. Solid EQ, Solid Bus Compressor, Transient Master, Tape Saturation, One Knob Compressor gibi yeni efektlerin yanında tüm filtreler de yenilenmiş. 4 adet yeni bus kanalı sayesinde artık davulları Battery 4 içerisinde gruplamak mümkün hale geliyor. Üstelik bu işlemi sürükle-bırak yöntemiyle basitçe gerçekleştirebiliyoruz. Side-Chain Bus Compressor sayesinde hızlıca Side-Chain compression yapmak mümkün. Özellikle son yıllarda en çok kullanılan tekniklerden biri olan Side-Chain compression işleminin Battery 4’te nasıl yapıldığını yazılımın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.

Dosya tarayıcısı da güncellemeden nasibini alanlar arasında bulunuyor. Arama işlevi geliştirilmiş, hazır etiketler ile veya yazarak detaylıca arama yapmak mümkün. Yeni etiket sistemi sayesinde, en sık dolaştığınız klasörler veya kullandığınız sesler otomatik olarak etiketleniyor. Etiketleme özelliği sayesinde aradığınız klasör veya dosyayı daha hızlı bulabiliyorsunuz.

Battery 4 büyük bir evrim geçirmiş ve iş akışını daha basite indirgemiş. Görünümü ve kullanım kolaylığının yanı sıra temelinde yapılan değişiklikler, yeni eklenen özellikler onu bir adım daha öteye taşımış. Kendi içerisinde Side-Chain compression yapabilmesi, bus kanalları sayesinde gruplama yapabilmesi, MIDI parametlerini ayarlayarak MIDI cihazlar üzerinden kontrol edilebilmesi, gelişmiş otomasyon seçenekleri yazılımı daha kullanışlı bir hale getirmiş. Ancak bus kanallarının 4 ile sınırlı kalmayıp daha fazla olması veya ayarlanabilir olması daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Yazılım, Windows üzerinde 32-bit ve 64-bit olarak Windows 7, Windows 8 ve üzerine destek veriyor. XP ve Vista kullanıcıları malesef Battery 4’ü kullanmak için yükseltme yapmak zorundalar. Aynı şekilde Mac OS X üzerinde de 10.7 ve 10.8 sürümleri destekleniyor.

Desteklenen plug-in formatları ise şöyle; Stand-alone, VST, Audio Unit, AAX Native (Pro Tools 10 ve üstü), RTAS (Pro Tools 10 ve altı), ASIO, CoreAudio, WASAPI.

Native Instruments’in internet sitesine online olarak satılan Battery 4’ün tam sürümü 199 € olarak belirlenmiş. Eski sürümden yükseltme fiyatı ise 99 € . Battery 4’ü tek olarak satın alabileceğiniz gibi, Komplete 9 ve Komplete 9 Ultimate paketlerine de dahil olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

Leave a reply

0 %