MÜZİK HABER

Logic Pro X’e Genel Bakış

Apple’ın yıllar sonra güncellediği popüler DAW yazılımı Logic Pro, yeni sürümünde birçok yenilikle birlikte geliyor. Yeniden tasarlanan arayüz, Track Stacks, yeni MIDI Plugin’ler, Drummer, Smart Controls, Logic Remote ve yenilenen ses ve loop kütüphanesi en dikkat çekici özellikler arasında bulunuyor. Yazılımın tüm özelliklerini merak edenler için mercek altına aldık.

logicprox

YENİ TASARIM

Logic Pro X’te ilk olarak bahsedilmesi gereken şey yeni tasarım. Renk tonlarında ve arayüzde yapılan değişiklikler Logic Pro X’i çok hoş bir görünüme kavuşturmuş. Yazılımın arayüzü eskisine göre daha karanlık bir tasarıma sahip. Göz yormayan renk tonları ve genel hatlarda koyu renklerin tercih edilmesi uzun süren projelerde göz sağlığı açısından çok yerinde bir seçim olmuş.

Logic Pro 9 sürümünde alt bölümde bulunan transport paneli, Logic Pro X ile birlikte üst bölüme yerleştirilmiş. Ayrıca transport paneli üste alınmakla kalmamış, tasarımı da elden geçirilmiş. Kullanıcıların sıkça kullandığı Mixer, Audio Editör, Piano Roll gibi bölümlere hızlıca ulaşmak için butonlar yerleştirilmiş. Ayrıca transport panelinin bulunduğu bölüm esnek bir yapıya sahip. Mouse ile basit bir klik hareketiyle aşağı doğru genişletilip daha fazla menüye ulaşılabiliyor.

Daha önceki sürümde sağ tarafta bulunan Library ise sol tarafa alınmış ancak Media Browser sekmesi hala sağ taraftaki yerinde duruyor. Bunun dışında dikkat çekici bir diğer yenilik ise Quick Help olarak adlandırılan minik bir yardım penceresi. Mouse imlecini nereye götürürseniz o bölge hakkında bilgi veren kullanışlı bir özellik.

Logic Pro X’te Mixer’de yeni tasarımdan payını alanlar arasında bulunuyor. Tüm channel strip’lerin tasarımı baştan aşağı yenilenmiş. Aynı şekilde Piano Roll, Audio Editor ve Score Editor de yeni tasarımdan payını alanlar arasında bulunuyor.

YENİ SES VE LOOP KÜTÜPHANESİ

Belki de Logic Pro’nun tercih edilmesindeki en önemli etken olan hazır ses ve loop kütüphenanesi de yeni Logic Pro X ile birlikte güncellendi. İçerisinde toplam 1500 adet sample, loop ve efekt patch bulunan yeni kütüphane oldukça kaliteli içeriklerden oluşuyor.

TRACK STACKS

Logic Pro X ile birlikte gelen en dikkat çekici özelliklerden birisi ise Track Stacks özelliği. Bu özellik sayesinde seçmiş olduğunuz kanalları organize bir şekilde oynatabilir, düzenleyebilir veya kaydedebilirsiniz. Seçilen kanallar Track Stack ile kullanıldığı zaman tek bir enstrüman kanalı gibi davranıyorlar. Basitçe açıklamak gerekirse; birden çok enstrüman kanalını tek bir AUX kanalına yönlendirdiğinizi ve enstrümanların hepsini aynı anda AUX kanalı üzerinden kontrol ettiğinizi düşünün. İşte Tracks Stacks tam anlamıyla bu işi yapıyor.

Projeye Tracks Stacks eklemek için “Track” menüsünden “Create Track Stacks” seçeneğini tıklamanız yeterli oluyor. Bu işlemin sonucunda karşınıza bir bilgi ekranı geliyor ve “Folder Stack” mi yoksa “Summing Track” mi oluşturmak istersiniz diye bir soru yöneltiyor. Folder Stack, seçilen kanalları diğer DAW yazılımlarında olduğu gibi bir klasör altında toplayıp aynı anda mute, solo ve ses seviyesini ayarlama gibi basit işlemleri gerçekleştirmenizi sağlıyor. Summing Track ise seçilen kanalları organize bir şekilde oynatma, düzenleme ve kaydetme gibi daha gelişmiş işlemleri gerçekleştirmenizi sağlıyor. Track Stacks’in çalışma mantığı ise şöyle; seçilen tüm kanalların sinyalleri AUX üzerinden Track Stacks kanalına geliyor ve oradan stereo çıkışa gönderiliyor. Böylece Track Stacks tek bir enstrüman kanalıymış gibi davranıyor.

AUDIO EDITOR

Yeni Logic’te bulunan Audio Editor sadece yenilenmiş bir tasarımdan ibaret değil. Yeni Audio Editor’de Track ve File olarak 2 farklı mod bulunuyor. Track modunda çalışırken ses dosyası üzerinde yapılan kesme, silme, düzenleme vb. tüm işlemler gerçek zamanlı olarak proje içindeki region içerisinde gerçekleşiyor ve sabit disk üzerinde bulunan ses dosyasına müdahale edilmiyor. File modunda yapılan değişiklikler ise Track modunun aksine region üzerinde değil ses dosyası üzerinde gerçek zamanlı olarak işleniyor.

9 YENI MIDI PLUGIN

Logic Pro X,  9 adet MIDI Plugin ile beraber geliyor. Bu plugin’ler Logic Pro X’e MIDI yoluyla bağlanan sanal veya harici cihazlara MIDI efektleri uygulayabilmenizi sağlıyor. Yeni gelen 9 MIDI efektinden ilki olan Arpeggiator, adından da anlaşılabileceği gibi MIDI cihazı üzerinden gelen akorları, basit sıralı notalara çeviren bir plugin. Bir diğer efekt olan Chord Trigger ise MIDI cihazından tek basılan notaları akorlara çevirebilmek için çok kullanışlı bir araç. Bunların dışında Modifier, Modulator, Note Repeater, Randomizer, Scripter, Transposer ve Velocity Processor efektleri de Logic Pro X’e yeni katılan MIDI plugin’leri arasında bulunuyor.

RETRO SYNTH VE DİĞERLERİ

Yeni güncelleme ile en çok dikkat çeken yeniliklerden birisi de yeni Retro Synth. Retro Synth, içerisinde Analog, Sync, Wavetable ve FM olmak üzere 4 farklı synth modelini barındıran bir synthesizer yazılımı. Daha önceki Logic Pro sürümünde bulunan Vintage Electric Piano, Vintage Clav ve Vintage B3 Organ ise tamamen yenilenmiş olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Bass Amp Designer da Logic Pro X ile yeni gelen plugin’ler arasında bulunuyor. Oldukça kaliteli bir plugin olan Bass Amp Designer ile meşhur bass gitar amplifikatörlerinin ve hoparlör kabinlerinin sound’una sahip olmak sadece birkaç dakikanızı alıyor.

FLEX PITCH

Flex Pitch, Apple’ın vokallerdeki pitch değerlerini düzenlemek için geliştirdiği bir özellik. Benzer bir yazılım olan “Celemony Melodyne” mantığında hareket eden Flex Pitch, kayıt edilmiş olan ses dosyasının pitch değerlerini tarayıp, bunu Audio Editor içerisinde MIDI notalarına dönüştürüyor. Audio Editor içerisinde MIDI notalarına dönüştürülen pitch değerlerinin gain, pitch drift, fine pitch, vibrato ve formant shift ayarlarını yapmak mümkün. Ancak bunun için öncelikle üst taraftaki Edit, Functions ve View butonlarının yanında bulunan Flex Mode On butonuna tıklayıp, audio dosyasını Flex Pitch moduna almanız gerekiyor.

DRUMMER

Logic Pro X ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri olan Drummer, bir davul programlama yazılımının aksine bir session player, yani kaydedilmiş davul partisyonlarını proje içerisine istediğiniz şekilde yerleştirmeniz için tasarlanmış olan bir plugin. Özetlemek gerekirse Drummer ile dünyaca ünlü bateristlerin hazırladığı davul sample’larını projenizde kullanabilirsiniz. Projeye eklediğiniz davul partisyonunun sert, yumuşak, basit, agresif vb. gibi nasıl çalınacağını ayarlayabilir ve kick, hihat, snare ve toms gibi tüm davul grubu elemanlarını ayrı ayrı partisyona ekleyip, çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda yeni Drum Kit Designer’ı kullanarak davullarınızın tonlama, mikrofonlama ve gain ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz.

SMART CONTROLS

Logic Pro X ile birlikte gelen bir diğer yenilik ise Smart Controls özelliği. Smart Controls sayesinde channel strip üzerinde bulunan plugin veya enstrümanların ayarlarına hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; projeye eklediğiniz Retro Synth enstrümanının detune, attack, delay, release, cutoff gibi ayarlarını alt bölümde bulunan Smart Controls butonları üzerinden yapabilirsiniz. Smart Control üzerinde bulunan butonların hangi parametreleri kontrol edeceğini tek tek menüden parametre seçerek ayarlayabildiğiniz gibi, “Learn” butonu yardımı ile otomatik olarak da atama yapabilirsiniz. Logic Pro X içerisinde Smart Controls, her zaman aktif halde bulunmaktadır. Görünür hale getirmek için “Views” menüsünden “Show Smart Controls” seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

LOGIC REMOTE

Son olarak bahsedilmesi gereken özellik ise Logic Remote uygulaması. Logic Remote, Logic Pro X’i WiFi bağlantısınu kullanarak uzaktan kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir iPad uygulamasıdır. Bu uygulama ile, Logic Pro X’e uzaktan iPad’iniz ile play, stop, pause ve record komutları verebilirsiniz; channel strip üzerinde bulunan solo, mute, pan ve fader ayarlarını yapabilirsiniz; Logic Pro X ses kütüphanesine erişerek, hızlıca projeye yeni kanallar ekleyebilirsiniz ve iPad üzerinde bulunan MIDI klavyesi ile proje içerisindeki sanal enstrümanları çalabilirsiniz.

» Logic Remote uygulamasını ücretsiz olarak App Store’dan indirmek için buraya tıklayın.

Logic Pro X hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler apple.com/logic-pro bağlantısını ziyaret edebilirler.

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

Leave a reply

0 %