MÜZİK HABER

iZotope Ozone 6 İncelemesi

iZotop Ozone serisi pluginler, geriye doğru bakıldığında bir çok başarılı müzisyen ve ses mühendisi tarafından kullanılan, her stüdyoyada kendine yer bulmuş profosyonel çözümler üreten bir plugin serisi olarak karşımıza çıkıyor.

izotope-ozone6-advanced-dynamic-eq-sa-feature-slider-image

Geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan ve satışa sunulan yeni Ozone, Ozone 6 ve Ozone 6 Advanced olmak üzere iki farklı sürümle karşımıza çıkıyor.. Özellikle Ozone 6 Advanced versiyonundan bahsedecek olursak, tek başına bir multi modül olarak çalışabildiğini görebiliriz. İçerisinde barındırdığı her modül için de ayrı ayrı özellikler sunuyor.

Yeni Bir Görünüm

iZotope firmasının şu ana kadar geliştirdiği plugin’lere bakacak olursak, görünüm açısından en estetik arayüze Ozone 6 sahip diyebiliriz. Fazlasıyla renklendirilmiş temalar, neyin nerede olduğunu aklımıza daha çabuk kazıyarak, daha hızlı kullanım imkanı sağlıyor.

Ozone 6’nın bu yeni sürümü, farklı parçalar arasında hızlı karşılaştırmalar yapabilmesi, en dikkat çekici özelliklerinden biridir. Bununla beraber Ozone’un bu yeni sürümü, birden fazla ses dosyasını aynı anda yükleme işlemini yapabiliyor. Parçaların genelde başına ve sonuna kullandığımız Fade-in / Fade Out işlemleri için farklı eğri çeşitleri sunuyor. Ozone 6 plug-in’in tüm modülleri, stereo ya da mid/side modlarında çalışabiliyor. Bunların yanı sıra modüllerin içerisinden aktarılan sinyali yeniden düzenleme imkanı mevcut fakat Maximizer kullanıyorsanız büyük ihtimalle  mix/mastering oturumunun son halkası olmasını isteyeceksiniz.

Ayrıca yeni otomatik Gain düğmesi, belki de Ozone 6’da en sevilen özelliklerden biri olabilir. Otomatik Gain düğmesi, adeta bir insan kulağına benzetilmiş ve bu da onu dikkat çekici kılıyor. Bu düğmeye bastığımızda gerçekten orjinale yakın ses yüksekliği sağlanıyor.

EQ Modülleri

Ozone 6’da, iki farklı modül mevcut gibi görünüyor fakat EQ ve Post EQ modülleri aynı görevleri görüyor. Bunların yanı sıra iki adet EQ olması, özel zamanlarda kreatif dokunuşlar yapmamıza izin veriyor. EQ modüllerinde 8 adet kullanılabilir bant bulunuyor. Ayrı ayrı filtre şekilleri ile bize geniş seçenekler sunmakta. Mastering yaptığımızda, Analog modu seçildiğinde son derece lezzetli bir sonuç alınabiliyor. Dijital bir mastering modunda ise istediğimiz tadı tam alamasakta, bize gayet hassas filtre şekilleri sunuyor.

Herhangi bir ses dosyasını Ozone 6 EQ modülü ile analiz ettiğimde, otomatik olarak bize eğriler gösteriyor. Ünlü ressam Picasso’nun bir sözü vardır: “İyi sanatçılar daha önce yapılanları kopyalar, büyük sanatçılar ise bunlar çalar.” Otomatik EQ Eğrisi Eşleştirme bölümü de tam olarak bunu sağlıyor!

Dinamik Modülleri 

Dynamics modülü; dört bantlı compressor, expander, ve limiter ile karşımıza çıkıyor. Bir çok Ozone modülleri gibi, ses frekans aralıklarını analiz ediyor. Bununla beraber Dinamik kontrolleri her grup için ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Peak ve RMS algılama modları da mevcut.

Dinamik EQ, çok dar bantlar üzerinde inanılmaz hassas ton kontrolü sağlıyor.

Maximizer modülü üç farklı mod ile çalışıyor. IRC modu ile mastering limiter, IRCI modu ile hafif dokunuşları, IRCII modu vurmalı enstrümanları ve IRCIII modu ise en kapsamlı işlemleri gerçekleştiriyor.

Dinamik EQ Modülü

Ozone 6 Advanced versiyonu, EQ işlemi ve sonrası için dengeleyici bir dört bant EQ ve bunun yanı sıra bize çeşitli filtreler sunuyor. Tabii ki bir multi-band kompresör geniş bir frekans spektrumunu işlememizi sağlayabilir. Ama Dinamik EQ, belirli bir frekans etrafında, inanılmaz derecede hassas dar bantlarla birlikte ton kontrolü yapabilmemize ve Threshold aşıldığında sıkıştırma veya genişletmelerle mükemmele yakın bir işlem gerçekleştirmemize imkan sağlıyor. Adeta bir yıldız gibi parlak ziller veya hırıltılı bir bas sesi dengeli bir şekilde karıştırmak istiyorsanız bunun çözümü Ozone 6!

Exciter Modülü

Exciter modülü, harmonik anlamda heyecanlar yaratmak adına kullanılabiliyor. Bu modülün; uyarma, sıcaklık, retro, şerit, triyot ve çift triyot olmak üzere 6 adet adet farklı tonlaması mevcut ve tüplü pre amfi modellemeleri ile doygunluk etkileri alabiliyoruz.

Neler Eksik?

Uzun zamandır Ozone kullanıcıları olarak, mastering sırasında ‘’reverb’’ kullanamamaktan şikayetçiyiz. Kendi içinde olmasa bile herhangi bir plug-in’in reverb modülünü ‘’host’’ olarak kullanabiliyoruz. Bu özellik tabii ki sadece Ozone 6 Advanced sürümünde geçerli. Bunu da bir pazarlama stratejisi olarak düşünebiliriz.

Fiyat konusuna gelecek olursak, iZotope firmasının belirlediği ücretler şöyle:

– Ozone 6: 249 USD

– Ozone 6 Advanced: 999 USD

www.izotope.com/en/products/mixing-mastering/ozone/

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

Leave a reply

0 %