MÜZİK HABER

Lennar Digital Sylenth1 İncelemesi

Synthesizer’lar 1980′li yılların başlarında yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlamıştır. Access Virus TI, Minimoog, Yamaha DX7, Korg Wavestation ve daha bir çok efsanevi hardware synthesizer’ların yanında, başarılı olmuş yazılımsal tabanlı synthesizer’lar da bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Lennar digital firması tarafından geliştirilen ve günümüzde birçok profesyonel müzisyen tarafından kullanılan Sylenth1 synthesizer yazılımıdır. Kısa sürede büyük bir kitleye hitap eden ve oldukça büyük bir başarı kazanan Sylenth1’i sizler için mercek altına aldık.

sylenth1

Sylenth1’in genel özellikleri hakkında söylenecek çok şey olmasa da, subtractive (eksiltmeli) bir analog synthesizer modellemesi olduğunu bilmeniz yeterli olacaktır.

Sylenth1’in içerisinde sadece bir kaç osilatörle çalışabilen subtractive sentezleyiciler bulunmaktadır. İç kısmında bir çift filtre bulunmaktadır ve bu fitreler basit modülasyon bölümlerinden oluşmaktadır.

SES BANKALARI

Sylenth1, inanılmaz derecede detaylı seslerle dolu ve analog tarzının verdiği sıcaklığı kesinlikle hissetmenizi sağlamaktadır. Bir çok sentezleyicinin hazır seslerinin bizi yeteri kadar tatmin etmediğine bakıcak olursak, Sylenth1′in ses bankası oldukça etkileyici.

Ses bankası konusunda söylediğim gibi çok çeşitli ve TB-303, Alpha Juno, Minimoog gibi klasiklerin sesleri de mevcut. Ayrıca internet ortamında Sylenth1 için hazırlanmış ücretli/ücretsiz birçok ses bankası bulabilirsiniz.

EN İYİ ÖZELLİKLERİ

Tekrar üstüne basa basa söylebilirim ki; Sylenth1’in ses bankası mükemmel! Electro house için mükemmel baslar ve oldukça yumuşak pad sesleri mevcut.

Ön ayarlarının (preset) işlevsel olarak kullanılabilir durumda olması ve seslerin oldukça ilham verici olması Sylenth1′i diğer sentezleyicilerden bir tık öne taşıyor. Arayüzü adeta bir çocuk oyuncağı kıvamında, oldukça basit. Ayrıca daha farklı arayüz seçimleri de mevcut.

Her zaman ön ayarları (preset) iyi hazırlanmış bir ses bankası olsun isteyebilirsiniz. Sylenth1’in en güzel yanlarından bir tanesi de osilatörlerin, kendi seslerinizi programlamanız için hoş bir başlangıç noktası olmasıdır. Bir ekranda 4 osilatörle çalışma imkanına sahipsiniz fakat çok kalabalık bir ekran sevmiyorsanız bunu 2′ye düşürmek sizin elinizde. Bu işlemi gerçekleştirmek için A veya B bölümlerine tıklayabilirsiniz. Bir osilatörde yaptığınız ayarları beğendiyseniz, mevcut ayarlarınızı diğer osilatörlere kopyala-yapıştır özelliği sayesinde taşıyabilirsiniz.

Her osilatör 8 dalga seçeneği sunmaktadır. Yazılım tabanlı bir synthesizer için bu durum olağanüstü bir beceridir. Ayrıca osilatörlerde bulunan Detune ve Stereo düğmeleri gayet kullanışlı ve bu düğmeler sayesinde dolgun analog hissiyatlarını kolaylıkla yaratabilirsiniz.

Sylenth1 ile hiç uğraş vermeden Pulse With Modulation yapabilirsiniz. Fakat kontrolün sizde kalmasını isterseniz; 2 osilatör ve biraz da faz modülasyonu kullanarak aynı etkiyi kendiniz de sağlayabilirsiniz.

Osilatörlerin sonunda standart bir ADSR filtresi mevcut. Sylenth1′da her bölümün kendi filtreleri var ve bu da farklı osilatörlerden farklı sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

Sylenth1’in filtreleri gerçekten mükemmel. Filtre modlarında tam bir çeşitlilik yok fakat Low/High/Band Pass olarak standart ayarlar bulunmaktadır. Ayrıca her filtre için 12dB ve 24dB derinlik seçenekleri bulunmaktadır. Sylenth1, global bir fitre paneline sahiptir. Cut-off frekansı ile benzer bir şekilde çalışan, Rezonans ve kullanışlı bir Keytrack kontrolü mevcuttur. Son olarak, sese renk katmak amacıyla oluşturulan “Warm Drive” adlı kontrolü adeta bir farklılık yaratmaktadır.

DAHA GELİŞMİŞ FONKSİYONLARI

Diğer bir taraftan bakacak olursak sol taraftaki efekt bölümünde kullandığınız parametreler ile ilgili tüm modülasyonlar bu bölümde mevcut durumdadır. Modülasyon bölümünde 2 ses zarfı(envelope) ve 2 LFO bulunmaktadır. Ayrıca 4 adet MIDI mesajıyla atayabileceğiniz kontrol düğmeleri vardır. Her modülasyon için atanabilir durumda 2 kontrol bulunmaktadır. Yani yönlendirme olanakları oldukça fazladır. Olumsuz tarafı ise, zarf ve LFO kısımlarının oldukça basit olmasıdır.

Tahmin edebildiğiniz gibi, karmaşık synthesizer’larda aradığınız özelliklerin çoğu Sylenth1′da bulunmamaktadır. Fakat Sylenth1′in kullanış bakımından basit ve çok güçlü bir ses bankası bulunmasından dolayı adeta bağımlılık yaratacaktır.Her kontrol düğmesini istediğiniz gibi çevirmek bazen ortaya harika sesler çıkarabilir. Sylenth1′da bir kaç basit kontrol düğmesini oynatarak mükemmel derecede sesler yaratabilirsiniz. Ve bu yarattığınız seslerin dinamik aralığını gördüğünüzde adeta şaşıracaksınız.

Sylenth1 herkese tavsiye edebileceğimiz yazılım tabanlı bir synthesizer’dır. Eğer rakip sentezleyiciler ile karşılaştıracak olursanız, %99′undan daha iyi olduğunuzu göreceksiniz. Sylenth1 ile benzer özellikleri taşıyan onlarca synthesizer görmüş olabilirsiniz ve bu yüzden ”Sylenth1’i neden tercih etmeliyim?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak Sylenth1, minimum işlemci gücüyle mükemmel işler çıkaran harika bir synthesizer’dır. Sylenth1′i satın almadan önce demo olarak kullanma şansına sahipsiniz. Aşağıdaki bağlantıdan Lennar Digital’in internet sitesine giderek 140 € karşılığında satın alabilir veya demo sürümünü indirebilirsiniz.

» http://www.lennardigital.com

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

Leave a reply

0 %