MÜZİK HABER

Waves Many Marroquin Signature Collection İncelemesi

mannyWaves firmasının Signature Serisi plug-in’leri sayesinde ünlü mix mühendislerinin tecrübelerini, kolayca kendi mixlerinize uygulamak mümkün hale geldi. Signature Serisi ile gerçekten çok başarılı işler çıkartabilirsiniz. Özellikle elektronik, pop ve rock gibi müzik tarzlarında başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Bugüne kadar çıkmış olan Jack Joseph Puig, Tony Maserati, Chris Lord Alge ve Eddie Kramer gibi ünlü müzik adamlarına ait plug-in’lere geçtiğimiz aylarda yeni eklenen Bruno Mars, Alicia Keys, Rihanna, Maroon 5 ve Shakira gibi şarkıcıların mixlerini yapan 4 defa Grammy ödülüne layık görülen Manny Marroquin’in, imzalı plug-in’leri de Signature Serisi’nde yerini aldı.

Manny Marroquin Signature Serisi, 6 adet plug-in’den meydana geliyor. Delay, Reverb, EQ Distortion, Tone Shaper ve Triple D isimlerindeki plug-in’ler görsel olarak çok hoş olduğu gibi arayüzü de gayet basit tutulmuş. Her seviyedeki müzisyenin kullanabileceği düzeyde tasarlanmışlar. Özellikle kendi prodüksiyonlarını yapan DJ’ler veya bu tarzdaki kendi çalışmalarını yapan müzisyenler için işleri kolaylaştırdığı gibi, Manny Marroquin adınıda prodüksiyonlarınızda hissetmenizi sağlıyor.

Manny Marroquin Delay

İlk olarak Manny Marroquin Delay’den bahsedelim. Tasarım olarak ilk bakıldığında biraz karmaşık görünebiliyor ancak öyle olmadığını kullandığınız zaman farkedeceksiniz. Kullanımı oldukça basit fakat kendisi hiç basit değil. MM Delay, delay sinyaline birden fazla efekt vermek için üzerinde dahili efektler bulunduran bir delay efekti. Efekt olarak dahili reverb, distortion, phaser ve doubler efektlerini barındırıyor. Örneğin vokalinize bir delay efekti verirseniz; vokalin delay sinyaline reverb, distortion, phaser ve doubler efektlerini ekleyebilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken konu, bahsedilen efektlerin vokalin stereo çıkışa giden ana sinyaline değil, AUX aracılığı ile efekte gönderilen sinyaline işlendiğidir. Bu şekilde delay efekt sinyaline başka bir efekt vermek istediğinizde farklı bus kanalları açarak uğraşmak yerine plug-in içerisinde bunu hallederek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Plug-in içersindeki bu efektler çok detaylı ayarlama seçeneği sunmasada işinizi görecek nitelikteler.

MM Delay, hem mono hemde stereo olarak çalışabiliyor. Bunun için mono ve stereo olarak iki ayrı versiyonu bulunuyor. Ancak mono versiyonunu da stereo olarak çalıştırmak mümkün. Üzerinde bulunan link knob’unu aktif ettiğiniz zaman plug-in sağ ve sol kanalları ayrı ayrı çalıştırıyor. Knob’u inaktif ettiğinizde ise tekrar sağ ve sol kanalı linkleyip mono olarak çalışmaya devam ediyor. Link knob’u sayesinde sağ ve sol kanala farklı feedback ve zamanlama ayarlaraması yaparak daha yaratıcı ve efektif çalışmalar ortaya çıkartabilirsiniz. Stereo imaj açısından da bu oldukça yararlı olacaktır. Son olarak bahsedilmesi gereken bir özellik ise efektin çıkış sinyaline hard pan yapabilmek. Output meter’in altında bulunan Knob default olarak ortada bulunuyor ve bu şekilde stereo olarak çalışıyor. Sağa sola çevirdiğiniz zaman sinyalin çıkışını sadece sağ veya sadece sol olarak belirleyebilirsiniz. Ortaya getirdiğinizde ise stereo çalışmaya devam ediyor. Bunun dışında plug-in üzerinde bulunan bütün parametreler, bir delay plug-in’inde olması gereken şeyler.

Manny Marroquin Reverb

MM Reverb, MM Delay’den farklı olarak üzerinde 2 adet efekt barındırıyor. Bunlar distortion ve phaser efektleri. MM Delay’de olduğu gibi aktif hale getirmek için herhangi bir buton bulunmuyor. Sadece seviyesini açıp kısarak ayarlama yapabiliyorsunuz. Özellikle Reverb’e distortion efekti vermek rock müzikte başarılı sonuçlar verebiliyor. Plug-in üzerinde 2 adet büyük knob var bunlardan biri time ayarını diğeri ise pre-delay ayarını yapıyor. Time ayarlamasını yapan knob yüzde (%) oranı ile çalışırken pre-delay ayarlamasını yapan knob milisaniye cinsinden çalışıyor ve maksimum 500 milisaniyeye çıkabiliyor. Bu knobların hemen ortasında oluşturmak istediğiniz reverb’in karakterini belirleyen parametrelerin bulunduğu butonlar var. Hall, room, chamber, plate, space, ambience adında 6 adet reverb algoritması var. Hemen alt bölümde ise reverb’ün hacmini belirleyen small, medium ve large butonları bulunuyor. Bu butonlar, el ile ayarlanabilir knob şeklinde olsaydı belki daha fazla detaya girilebilirdi ancak bu da bizim için yeterli oluyor. Plug-in üzerinde 2 adet Dry/Wet ayarlaması var. Birisi ortada bulunan Reverb Amount slider’ı, diğer ise alt tarafta bulunan Dry/Wet butonu. Son olarak frekanslarına müdahele edemediğiniz ancak seviye ayarlamasını yapabildiğiniz low, medium ve high adında ufak bir EQ mevcut. Ayrıca reverb üzerinde pek müdaheleye izin vermeyen, sadece seviye ayarlamasını yapabildiğiniz bir compressor bulunuyor.

MM Reverb fiyat performans açısından rakiplerine göre oldukça başarılı. Özellikle vokal ve davullarda güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. Plug-in üzerindeki presetler de oldukça başarılı. Nasıl bir reverb kullanacağınıza karar veremediyseniz presetler mutlaka size yol gösterecektir.

Manny Marroquin EQ

MM EQ, frekansların detaylarına girmenize fazla müsade etmeyen bir EQ. Üzerinde bulunan 4 adet knob yardımıyla sadece belirli frekanslara müdahele edebiliyorsunuz. Bu 4 adet knobu birer EQ bandı olarak düşünebilirsiniz. 1. knob ile 50-250 Hz, 2 knob ile 250-1.5 Khz, 3. knob ile 800-8 Khz ve 4. knob ile 10-25 Khz arasına müdahele edebilirsiniz. Ancak bu knoblar detaylı bir frekans taraması yapamıyorlar. Örneğin 1. knob ile sadece 50, 110, 140, 220 ve 250Hz seviyesine müdahele edebilirsiniz. Sağ ve sol tarafta Low/Hight cut butonları mevcut. Bu butonlarda herhangi bir ses seviyesi ayarı bulunmuyor. Direkt olarak ayarladığınız frekansa kadar kesiyorlar. EQ’nun filtresini shell veya bell olarak iki farklı şekilde değiştirebilirsiniz. Bunun için alt taraftaki switch şeklinde bulunan buton ile shell veya bell seçimi yapmanız yeterlidir. Son olarak knobların tepesinde yanan sarı ışıklar ise aktif oldukları anlamına geliyor. Sarı butonlara tıklayarak istediğiniz frekans aralığındaki knobu devre dışı bırakabilirsiniz.

MM EQ’nun bu derece dışarıdan müdaheleye kapalı olması tabiki hoş değil. Bu EQ daha çok DJ’ler gibi elektronik müzik prodüksiyonu yapan ve prodüksiyonlarını hızlı şekilde gerçekleştiren müzisyenler için tasarlanmış olmalıdır ki bu şekilde üstü kapalı bir müdaheleye izin versin. Tüm frekans aralıklarına müdahele edememe, dahili bir analyzer’a sahip olmaması MM EQ için eksi puan ancak sesi işleme konusunda gayet başarılı. Her ne kadar frekanslara dokunmanıza fazla müsade etmesede, dokunabildiğiniz yerlerde işinin hakkını vererek bu açığı kapatıyor.

Manny Marroquin Distortion

MM Distortion, Marroquin plug-in’leri arasında ki en başarılı plug-in’lerden diyebilirim. Yapmış olduğum testlerde vokalleri ve gitarları çok güzel kirletti, batırdı. Zaten görevide bu değil mi? Distortion. Plug-in başarılı olduğu kadar kullanımı da bir o kadar basit. Sağ tarafta ham sinyalin seviye ayarlaması, sol tarafta ise distortion işlemine maruz kalmış sinyalin seviye ayarlaması bulunuyor. Ortada ise Drive adında sinyaldeki distortion oranını belirlediğiniz bir knob mevcut. Drive’ın sağ ve sol taraflarında da attack ve release zaman ayarlamaları var. Alt tarafta ise plug-in’in kendi içerisindeki EQ’nun basit ayarlamaları bulunuyor. Bass, Mid, Treble ve Low Pass adındaki knoblara, Mid knobu dışında herhangi bir frekans müdahelesinde bulunamıyorsunuz. Sadece mid frekanslarını belirlemek için 2. bir knob yerleştirilmiş fakat yine müdahele alanınız dar tutulmuş. Diğer knoblar ile sadece seviye ayarlaması yapabiliyorsunuz.

MM Distortion, özellike rock müzisyenlerinin seveceği cinsten bir plug-in. Sesi çok güzel işliyor. Aynı seviyedeki rakiplerinden bir eksiğinin olmadığı gibi, fazlası bile var. Her ne kadar ayarlama parametreleri çok dar olsa da, işinizi görüceğinden kuşkunuz olmasın.

Manny Marroquin Tone Shaper

MM Tone Shaper, 4 adet frekans aralığına sahip bir EQ (low, low mid, high mid ve high) ve parallel compression işlemi yapan bir plug-in. Açtığınızda karşınıza 5 adet slider çıkıyor. Bunlardan en soldaki Direct isimli slider ve ham sinyal seviyesini ayarlamanıza yardımcı oluyor. Diğer 4 slider ise low, low mid, hi mid ve high frekanslara işlem yapmanız için seviye ayarlaması yapmanızı sağlıyor. Bu 4 slider’ın altında bulunan knob’lar ise frekans aralığını ayarlamak için kullanılıyor ancak çalışma mantığı biraz farklı. 1,2 ve 3 olarak üç farklı frekans seviyesini ayarlamanıza müsade diyor. Burada 1 en düşük frekans, 3 ise en yüksek frekansı ifade ediyor. Kullanımı oldukça basit ve arayüz gayet anlaşılır. Plug-in’i kurcalamak için açsanız bile, yanlışlıkla çok güzel şeyler elde etmeniz muhtemel.

MM Tone Shaper, vokallerde ve diğer birçok enstrumanda çok tatlı ve karakteristik bir sound elde etmenizi sağlıyor. Bu plug-in’de tam anlamıyla Manny Marroquin’in sırları yatıyor olabilir. Nasıl kullanıcağınıza dair bir fikir sahibi olmasanız da üzerinde yer alan presetler ile başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Manny Marroquin TripleD

MM TripleD, adından da anlaşılabileceği üzere içerisinde 3 tane dinamik efekt barındırıyor. DeEsser, DeHarsher, DeBoxy ile hoşunuza gitmeyen frekansları kolay bir şekilde temizlemenize yardımcı oluyor. DeBoxy, kutu sesi dediğimiz 0-250 KHz arasındaki o gıcık sesi sinyalden kolayca temizliyor. DeHarser ise harsh olarak adlandırılan 3 Khz civarındaki o huysuz, iç gıcıklayıcı dediğimiz frekansı temizlemenizi sağlıyor. Aynı şekilde DeEsser ise sibilant denilen 3.5-12 Khz civarlarında vokallerde sıkça yaşadığımız “S”, “Ş” gibi harflerin parlaması problemini ortadan kaldırıyor.

Efektleri çalıştırabilmek için öncelikle aktif hale getirmelisiniz. Dİğer Manny Marroquin plug-in’lerinde olduğu gibi efektlerin tepesinde ufak butona basarak aktif hale getirebilirsiniz. 3 efektinde tüm parametreleri aynı. Yan tarafta threshold ayarlaması için oval bir slider, alt tarafta frekans aralığını değiştirmek için bir slider ve ortada efektin Dry/Wet oranının yapıldığı bir knob yer alıyor. MM TripleD’de bulunan tüm işlemleri bir EQ ile de yapabilirsiniz. Ancak MM TripleD bu işi gerçekten çok güzel hallediyor. Üstelik kullanımıda oldukça basit.

Fiyat

Manny Marroquin Signature Serisi’ni Waves Store’dan online olarak 299 $ (Native) fiyatına satın alabilirsiniz. Plug-in’lerin henüz TDM veya AAX versiyonu bulunmamaktadır.

Değerlendirme

Manny Marroquin Signature Serisi plug-in’leri, Waves firmasının Signature Serisi içerisindeki en başarılı plug-in’lerden bir tanesi olmuş. Plug-in’lerin görsel arayüzü çok hoş. Kullanımı oldukça basit, iş akışı mükemmel. Amatör seviyeden profesyonel seviyeye kadar her türlü müzisyen kullanabilir. Kullandığınızda gerçekten Manny Marroquin tadını hissedebiliyorsunuz. Plug-in’lerin birçoğunda detaylı ayar yapmaya müsade edilmemesi birçok profesyonelin hoşuna gitmeyecektir fakat bu açığı sinyali işleme kalitesi ile kapattığını söyleyebilirim. Plug-in’lerde eleştirebileceğim bir diğer nokta; biraz fazla CPU’ya yükleniyorlar. Özellikle tüm kanallarda en az 2 tane Manny Marroquin plug-in’i açtıktan sonra CPU kullanımındaki artışı gözlemleyebilirsiniz. Fiyat performans açısında da diğer Signature Serisi plug-in’leri arasında bir seviye ileriye gitmeyi başarmış.

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

Leave a reply

0 %