STUDIOTECH

Roland A-800 PRO’ya Genel Bakış

Roland tarafından Cakewalk için üretilen A-PRO serisi MIDI klavyeler, güç ihtiyaçlarını USB bağlantısı üzerinden karşılamaları, 45 adet ayarlanabilir butona sahip olmaları ve hafif tuşlarıyla sahne ve performans için oldukça uygun donanımlardır. Sahip oldukları tuş sayısı ve boyut bakımından 3 modele ayrılan klavyelerden 61 tuşlu ve en üst model olan A-800 PRO’yu inceleyeceğiz. Diğer 2 model olan 49 tuşa sahip ortanca model A-500 PRO ve en küçük kardeş A-300 PRO’nun tuş sayısı dışında A-800 PRO’dan herhangi bir üstünlükleri veya eksileri bulunmuyor. Sadece boyutları, tuş sayısı ve fiyatları değişiklik gösteriyor.

Roland A800 PRO – 61 TUŞ

GİRİŞ, ÇIKIŞ VE GÜÇ PORTLARI

A-800 PRO, USB bağlantısıyla çalışan bir MIDI klavyedir. Güç ihtiyacını harici güç adaptörüne ihiyaç olmadan USB portu üzerinden karşılıyor. Ancak istenildiği takdirde harici bir güç adaptörü için de üzerinde güç girişi bulunuyor. Eğer harici güç adaptörü ile çalışacaksanız, sadece Roland PSB-1U model güç adaptörünü bağlayabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Klavyeyi bilgisayara bağlamak çok basit. Beraberinde gelen USB kablosunu bilgisayara takmanız yeterli oluyor. Tabiki de Roland, sahne kullanımınıda göz ardı etmemiş olacak ki MIDI IN/OUT portlarını koymayı unutmamış. Dilerseniz, MIDI kablosunu bağlayarakta çalışabilirsiniz. Klavyenin üzerinde güç adaptörü girişi ve MIDI IN/OUT portlarının dışında birde pedal bağlayabilmek için hold ve expression portları bulunuyor.

HAFİF TUŞLAR VE 45 ADET AYARLANABİLİR BUTON
A-800 PRO’da 61 tuş var ve bu da 5 oktavlık bir genişlik anlamına geliyor. Sahnede veya stüdyo çalışmalarında 5 oktavlık bir klavye fazlasıyla işinizi görecektir. Klavyede bulunan tuşlar basmaya duyarlı ve hafif. Eğer bir piyano tuşu gibi ağır bir tuş bekliyorsanız, A-800 PRO sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Ayrıca basmaya duyarlı olan tuşları, klavye üzerindeki menüde bulunan velocity ayarlarını değiştirerek sabitleyebilirsiniz.

Üst bölümde yer alan 8 adet basmaya duyarlı dinamik pad sayesinde A-800 PRO ile davul ritimleri oluşturmak mümkün. Dinamik padleri gerek sahnede gerekse stüdyoda çalışırken kullanabilirsiniz. Size büyük kolaylık sağlayacaktır. Ancak dinamik padlere davul ritmi yazmak amacıyla hafifçe vurduğunuz zaman, “Biraz daha sert vurursam kırılır mı acaba?” dedirten bir his yaşatıyor. Üst bölümdeki dinamik padlerin bulunduğu yüzey her ne kadar sağlam olsada bunu hissettirmediği kesin.

Dinamik padlerin dışında A-800 PRO’da 9 adet slider ve 9 adet 270 derece çevrilebilen knob bulunuyor. Klavye üzerinde yer alan knobların, butonların ve dinamik padlerin görevlerini A-PRO EDITOR isimli yazılım aracıyla ayarlayabildiğiniz gibi, DAW yazılımı içerisindeki ayarlari kullanarak da ayarlamanız mümkün. Fakat öncelikle A-800 PRO’yu DAW yazılımına Control Surface olarak tanıtmanız gerekli. Reason ve Sonar yazılımlarında Control Surface penceresindeki cihaz listesinden A-800 PRO’yu seçerek cihazı tanıtabiliyorsunuz. Ancak Cubase, Logic, Pro Tools vb. yazılımlarda cihaz listesinde A-800 PRO çıkmayabiliyor. Bu gibi durumlarda listeden “Mackie Control” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra DAW yazılımı içerisinden klavye üzerindeki butonların MIDI parametrelerini ayarlayabilirsiniz. Örneğin Reason yazılımında Options > Keyboard Control Edit Mode yolunu izleyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.  Ayrıca klavyenin üzerindeki butonların ayarlarıyla ilgili olarak Ableton Live, Logic, Sonar, Digital Performer, Cubase, GarageBand gibi yazılımlar için hazır Map dosyaları bulunuyor. Bu map dosyalarını A-PRO EDITOR yazılımıyla cihazın hafızasına aktarabilirsiniz. Hazır map dosyası bulunmayan yazılımlar için de, kendiniz map hazırlayabilirsiniz. Bu işlemi yine A-PRO EDITOR yazılımından gerçekleştirmek mümkün.

A-800 PRO’yu DAW yazılımları ile kullanışlı hale getiren özelliği ise, cihaz üzerinde bulunan transport kontrol butonları. 9 Adet knob’un altında yer alan play, pause, stop, record, forward, backward gibi butonlar sayesinde DAW yazılımlarına basitce oynat, duraklat vb. gibi komutlar vererek kontrol edebilirsiniz.

Sol tarafta yer alan tuşlardan bahsedicek olursak; üst bölümde cihazın velocity, MIDI channel, PGM Change, Control Map seçimi gibi ayarları yapabilmeniz için küçük bir LCD ekran bulunuyor. Ekranın yanındaki 360 derece dönebilen buton sayesinde LCD ekranda yer alan parametreleri ayarlayabiliyorsunuz. LCD ekran biraz küçük gibi, daha gelişmiş bir ayarlar menüsü olabilirdi ancak bir performans klavyesi içinde yeterli diye düşünüyorum.

Cihaz üzerinde bahsedilmesi gereken butonlardan biri de ACT butonu. bu buton DAW yazılımları ile daha kontrollü çalışmak için yerleştirilmiş. DAW yazılımlarındaki sanal enstrumanlar veya MIDI kanalları arasında geçiş yapmayı sağlıyor. Ayrıca LCD ekrandan PGM Change menüsüne gelerek knobu çevirdiğinizde, eğer varsa enstrumanın presetlerini değiştirebiliyorsunuz. Stüdyoda çalışırken zamandan tasarruf ve kolaylık sağlıyor, daha az mouse kullanıyorsunuz. Pitch Bend tuşu plastik yapısıyla tam kabiliyet sağlıyor ve kayganlık yaratmıyor. Hassasiyeti ise tartışılır. Çok kötü sayılmasada, çok iyide sayılmaz diyelim. Ayrıca Oktav inip çıkmak için artı ve eksi butonları var. Buna ek olarak transpose butonu da mevcut. Bu şekilde stüdyo veya sahnedeyken daha yaratıcı ve daha fazla nota aralığında çalışmak mümkün hale geliyor.

DUAL, SPLIT, LOWER VE UPPER MODLARI
Klavyenin tuşlarının çalıştığı 4 adet mod bulunuyor. Bunlar Split, Dual, Lower ve Upper modları. A-800 PRO standart olarak Upper modunda çalışıyor ve genelde sağ el ile çalınan daha tiz notaların çalındığı anlamına geliyor. Lower modunda daha pes notalar çalınıyor. Tabiki bu tiz ve pes çalma işlemlerini artı ve eksi butonundan ayarlıyosunuz. Split modunda, klavyenin tuşları 2ye bölünüyor. Sol taraf sabit dururken, sağ tarafta istediğiniz gibi oktav değişikliği yapabiliyorsunuz. Dual modda ise 1 tuşa bastığınızda çift oktav ses veriyor. Tabi bunun yine art ve eksi butonlarıyla oktav seviyesini ayarlamanız gerekiyor. Bu modlarla performans sırasında kolaylıkla geniş bir nota aralığına sahip olabilirsiniz. Bu açıdan çok kullanışlı bir özellik.

DİĞER ÖZELLİKLER
A-800 PRO ile birlikte SONAR 8.5 LE yazılımı geliyor. Bu yazılım paketinin içinde RaptureLE, Cakewalk Sound Center ve Studio Instruments Drums adında 3 adet sanal enstruman var. Son olarak söylenmesi gereken özelliklerden birisi de  patenti Roland firmasına ait olan FPT düşük gecikmeli MIDI iletim teknolojisi. Klavye bu teknolojiye dayanarak MIDI ile daha düşük gecikmeli ve daha hızlı veri iletimi gerçekleştiriyor.

SONUÇ
Kaliteli ve sağlam yapısıyla oldukça hoş bir performans klavyesi. Her ne kadar performans klavyesi olsada stüdyo ortamında kullanılmak içinde gayet uygun. DAW yazılımlarıyla olan uyumluluğu ve üzerinde 49 adet ayarlanabilir buton barındırması klavyeyi daha kullanışlı bir hale getiriyor. Ancak tuşların hafifliği A-800 PRO için bir eksi puan. Özellikle profesyonel olarak stüdyoda çalışan müzisyenler sırf tuşların hafifliği yüzünden klavyeyi tercih etmeyebilir. Fakat tuşlar her ne kadar ağırlıksız olsada, gayet sağlam. Sağa sola kayma gibi sorunları yok. Klavyenin USB ile çalışması ise, herhangi bir MIDI arabiriminiz olmasa bile kolayca bilgisayarınıza takıp çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor. Cihazın Türkiye’de ki satış fiyatı ise 530 $ civarında. Aynı fiyat aralığındaki rakipleri karşısında 1-2 puanla geride kalsa dahi fiyat ve performans açısından sonuç oldukça iyi.

Siz ne düşünüyorsunuz ?

Heyecanlandım
0
Mutlu Oldum
0
Aaaşık Oldum
0
Emin Değilim
0
Starz Web
Starz... S Tarz... Sokak Tarzı... Hip Hop / Rap / R&B / Club / Dance / DJ

More in:STUDIOTECH

Leave a reply

0 %